OM RASEN - KEESHOND

Keeshond

NKK anbefaler alle som skal kjøpe valp å kontakte raseklubben. Raseklubben sitter med ekspertisen på rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om rasens helse. Lenke til raseklubben finner du nederst på denne siden.

Verdt å tenke på:

  • Rasen er én av fem varianter av tysk spitz (tyske spisshunder).
  • Dette er en spisshund og som spisshunder flest kan den like å lage litt lyd.
  • Dette er en lettlært hund det er morsomt å jobbe med.
  • Rasen krever jevnlig pelspleie. Få gode tips fra oppdretter for hvordan man pleier valpe- og voksenpels.
  • Denne rasen egner seg både som familie- og selskapshund og i hundesporter som agility og lydighet.

Historikk:

Historien om Keeshonden er fascinerende. Keeshonden ble av adelen på 1700-tallet ansett for å være en motehund, mens den blant «vanlige» mennesker ble brukt som vakthund. Rundt 1781 brøt det ut borgerkrig-lignende tilstander i Nederland. Partene bestod av Orangeristene (disse fulgte lederen William Oranges politiske budskap) og Patriotene (eller «Keezen» som Orangeristene kalte dem). Lederen for Patriotene het Cornelius de Gyselaar og hadde en hund som sin faste ledsager. Siden ordet «kees» er et kallenavn for Cornelius er det rimelig å anta at vi her finner opphavet til Keesens navn, nemlig keeshond.

Egenskaper/Mentalitet:

Keeshond er en rase som alltid er oppmerksom, livlig og usedvanlig hengiven overfor sin eier. Den er meget lærevillig og lett og oppdra. Dens mistro overfor fremmede og dens manglende interesse for jakt gjør den til den ideelle vokter av gård og grunn; verken engstelig eller aggressiv. Spesielt kan fremheves at rasen tåler allslags vær, er robust og har en høy levealder.

Størrelse/Utseende:

Fargen på en Keeshond er sølvgrå med sorte hårspisser. Rasen virker tiltrekkende med sin vakre pels som på grunn av den rikelige underullen står ut fra kroppen. Spesielt påfallende er den kraftige kraven rundt halsen og den buskete halen som bæres kjekt over ryggen. Det reveaktige hodet med de kvikke øynene og de spisse, små tettsittende ørene gir rasen dens karakteristiske kjekke uttrykk. På Keeshond er proporsjonene viktig. Forholdet mankehøyde:lengde skal være 1:1. Mankehøyden er 49 + - 6 cm og den har en vekt som passer til størrelsen.

Pelsstell:

Ukentlig børsting må påberegnes. Rasen må børstes noe oftere i forbindelse med røyting.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!

(Utklipp fra https://www.nkk.no/raser/keeshond-article8304-815.html)